T Profil Nedir
Hemen hemen her yapıda T profil, temel yapı malzemelerinin başında yer almaktadır. Genellikle yapılarda taşıyıcı görevi üstlenmektedir. Taşıdığı ağırlığı dağıtarak, onun sabit durmasını sağlamaktadır. Üretildiği malzemenin yapısına göre, dayanıklılığı ve mukavemeti oldukça yüksek olabilmektedir. Yapı malzemelerinin vazgeçilmezlerinden olan profil, çok çeşitli malzemelerden üretilebilmektedir. İsmini şeklinden alan bu yapı malzemesi, ters T halinde yerleştirilmektedir. Böylece yukarıdan gelen ağırlığı dağıtarak taşıyıcı olarak kullanılmaktadır. Demir çelik endüstrisinin en temel öğesidir. Oldukça dayanıklı yapısı, uzun ömürlü olması, aşınma ve yıpranmaya karşı gösterdiği direnç ve yüksek mukavemetli yapısı ile çok geniş bir kullanım ağına sahiptir.
T Profil Malzemelerin Üretildiği Malzemeler Hangileridir
İstenen birçok malzemeyle üretilebilen T malzeme , genellikle profillerde genellikle paslanmaz çelik, demir, galvaniz ya da alüminyum hammaddelerinden oluşmaktadır. Alüminyum profil diğerlerine oranla çok daha hafiftir. Bu nedenle taşıyıcı olarak pek tercih edilmez. Genellikle sabitleyici olarak görev almaktadır. Özellikle fuar standlarında ve benzeri yerlerde kullanılmaktadır.
Kullanım alanlarını da şu şekilde sıralayabiliriz;
- Taşıyıcı olarak yapılarda,
- Ağır yük altında olan makinelerde,
- Ağırlık bölümlerinin sabitlenmesi için asansörlerde,
- Asansörlerin ağırlık bölümlerinin sabitlenmesinde,
- Raflarda,
- Vitrin mobilyalarında,
- Depolarda ve sayısız birçok yerde sıklıkla kullanılmaktadır.
20 mm ile 140 mm arasında ebatlara sahip olan T profil, boyu standart 6 metre uzunluğunda kesilmektedir. T çelik hesaplamaları ise boyuna, malzemesine ve yoğunluğuna göre yapılmaktadır. Ayrıca kullanılacağı yere ve kullanım amacına uygun hesaplamaların yapılması oldukça önemlidir.